Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 17 januari 2010

Haagse verwikkelingen…

Het was op zijn minst enerverend te noemen wat zich deze week in Den Haag afspeelde. Het begon met het debat over het rapport van de Commissie Davids (steun aan de oorlog in Irak), het eindigde met de val van het kabinet over Uruzgan. Maar wat betekent dat voor Woerden?<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Over de val

Om mee te beginnen: die val was volgens mij onvermijdelijk. Als twee regeringspartijen zo van mening verschillen over de vraag of we 2000 Nederlanders risico moeten laten lopen in Afghanistan, dan kan het niet anders dan tot een breuk leiden. De manier waarop het ging was niet best. Wouter Bos liep in de media vooruit op de discussie in de Ministerraad en Maxime Verhagen heeft bij de NAVO zijn hand overspeeld. Kortom: het gebrek aan regisserend vermogen van premier Balkenende deed zich weer eens voelen. Ik denk dat dat laatste een van de belangrijkste oorzaken is van het feit dat geen van de kabinetten Balkenende het einde heeft gehaald – en wat mij betreft was dit zijn laatste poging.

Commissie Davids

Ik had het echter wel sjiek gevonden als dit kabinet de eer aan zichzelf had gehouden en al op grond van de bevindingen van de Commissie Davids was opgestapt, een paar dagen eerder. Niet alleen heeft Balkenende dat onderzoek altijd geprobeerd tegen te houden, ook de eindconclusie gaf alle aanleiding om ontslag aan te bieden: het kabinet heeft ons destijds op basis van onvoldoende informatie een oorlog ingezogen. Gebrekkige informatieverstrekking is normaal gesproken al een doodzonde, als het om een oorlog gaat moet het dat helemaal zijn. Balkenende c.s. maakten zich eraf met veel verbaal gegoochel – en niet eens overtuigend.

Betekenis voor Woerden?

Wat betekent dit nu voor de gemeenteraadsverkiezingen? Niet zo heel veel, denk ik. Wellicht dat de val van het kabinet wat mensen de overtuiging geeft dat ze bij de gemeenteraadsverkiezingen beter niet op CDA, PvdA (Progressief Woerden) of Christenunie moeten stemmen. Maar ik denk niet dat we er in Woerden opeens een hele andere verkiezingsuitslag van krijgen. Ik merkte het wel bij het flyeren gisteren. Vele mensen kwamen op ons af om het Haagse gekrakeel te bespreken. Wat vooral afkeer blijkt te wekken is de nasleep: het grote zwartepieten dat tussen PvdA en CDA is losgebarsten doet meer kwaad dan de val van het kabinet op zich. Ik kan mij daar wel in vinden: de heren moeten zich maar eens als echte heren gaan gedragen. Mijn stemadvies is dan ook: al dat gedoe tussen CDA en PvdA, je kunt het beste D66 stemmen!

Heerd Jan Hoogeveen

kandidaat raadslid (nr. 2)