Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 14 maart 2016

D66 kritisch over handhavingsbeleid fietsparkeren

D66 Woerden heeft vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over de vorig jaar aangekondigde evaluatie met de FietsSluis over de ruimingsacties rondom het station. Veel inwoners klagen over het stickerbeleid waarbij alle (in plaats van alleen de vermoedelijk langdurig gestalde) fietsen worden gelabeld.

“Sinds de uitbreiding van de fietsenstalling bij het station en de start van de handhavingscampagne in september 2014 is het aantal aangiftes van fietsendiefstallen enorm toegenomen”, aldus raadslid Saskia van Megen. “Een relatie tussen de toename van aangiftes en de handhavingsacties is niet eenvoudig aan te tonen, maar de situatie is op zijn minst opmerkelijk te noemen.”

In 2015 zijn in Woerden in totaal 290 fietsendiefstallen gemeld waarbij een groot deel van deze fietsen is ontvreemd op het station. In datzelfde jaar werden in totaal 511 door de FietsSluis geruimde fietsen opgeknapt of gerecycled omdat de rechtmatige eigenaar zich niet had gemeld .

D66 Woerden wil weten of de gemeente het beleid geëvalueerd heeft en welke conclusies er zijn getrokken. Daarnaast wil D66 Woerden dat de relatie tussen het aantal aangiftes en de ruimingsacties onderzocht gaat worden en of er mogelijkheden zijn om het percentage opgehaalde fietsen na ruimingsacties te verhogen.

Saskia van Megen: “Vorig jaar is er veel gepraat en geschreven over de fietsproblematiek op het station, maar concrete vervolgacties hebben niet of in stilte plaatsgevonden. Hoog tijd dus om dit jaar wel iets merkbaars te gaan doen.” Ze heeft zelf ook ideeën om het tij mogelijk te keren. “Stel dat de Fietssluis alleen nog de vermoedelijk langdurig gestalde fietsen stickert en verwijdert, wie weet leidt dat tot minder aangiftes van fietsendiefstallen en een hoger percentage opgehaalde fietsen.”

De vragen die gesteld zijn door de fractie van D66 Woerden moeten door het college uiterlijk 14 april zijn beantwoord.