Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 15 februari 2017

Samen voor een Veilig Woerden

In Woerden is het veilig, daar wordt dagelijks hard aan gewerkt door de politie. D66-raadslid Geert Jan Eissens ging de afgelopen maanden op pad met de politie en deelt in dit artikel zijn ervaringen.

Zeker in vergelijking tot andere gemeentes met eenzelfde aantal inwoners is Woerden veilig. Er zijn niettemin punten die minder scoren zoals woninginbraken, en overlast in de binnenstad die direct een gevoel van onveiligheid oproepen. D66 wil dan ook dat de gemeenteraad een proactieve rol speelt bij het vaststellen van lokale prioriteiten, zoals woninginbraken en overlast in de binnenstad. Afgelopen maanden ging ons raadslid Geert Jan Eissens op pad met de politie om te peilen hoe de gemeente Woerden het nu doet.

Bruisende binnenstad
“De binnenstad van Woerden is bruisend en daar zijn wij trots op. Dat vindt mijn zoon van 16 ook interessant en die wil graag de kroeg in. Maar, is dat wel veilig en wie ziet daar op toe? Op een koude december avond mocht ik een vrijdagavond mee met het Horeca Team van de Politie Woerden. Een prachtige gelegenheid om de handhavers van onze stad aan het werk te zien. Het was een boeiende avond, die begon met een briefing voor de politiemannen die dienst hadden die avond. Het team Horecatoezicht Woerden –die samenwerken met andere gemeentes in de regio zoals Oudewater en IJsselstein- gaan iedere vrijdag en zaterdagavond op surveillance langs de kroegen van de stad.”

Maatschappelijk werkers
“Deze preventieve vorm van handhaving van de openbare orde werkt uitstekend. De politiemannen zijn eerder maatschappelijkwerkers dan stoere dienders die criminelen op heterdaad betrappen. De strategie van het Horecateam is de verbinding zoeken met de cafés en kroegen en dan vooral met de uitbaters, de portiers en de eigenaren. Het Horecateam wil in contact staan met deze betrokkenen en daarom zijn de politiemannen gewoon op hun 06-nummer bereikbaar. Op de mountainbike gaan de politiemannen de kroegen langs en maken praatjes en halen informatie op. Deze laagdrempelige aanpak heeft haar waarde bewezen en geeft mij als bezorgde vader van een scholier van 16 jaar genoeg vertrouwen om hem uit te laten gaan in wereldstad Woerden.”

High impact Crime
“Maar hoe zit het nu met die woninginbraken? Deze ‘High Impact Crime’ staat nog steeds bovenaan het lijstje van onveilige situaties. Mensen die een inbraak hebben meegemaakt weten hoe dit voelt en wat voor impact dit heeft.  De politie doet veel aan voorlichting op dit vlak en onderstreept het belang van sociale controle in de wijk. D66 ziet de wijkagent als de spil in een veilig Woerden. Afgelopen week mocht ik een ochtend meelopen met wijkagent John in Harmelen.”

BOA’s
“De wijkagent is een laagdrempelig aanspreekpunt voor de bewoners en moet daarom zichtbaar en vindbaar zijn. Op de website www.politie.nl vind je de wijkagent van jouw wijk met naam, e-mailadres en 06-nummer. Juist omdat een wijkagent veel meer taken heeft, kan hij nooit die zichtbare rol op zich nemen, die veel inwoners graag zien. Met de inzet van BOA’s (Buitengewone Opsporings Ambtenaren) wordt de politie voor een groot deel al ontlast. Omdat BOA’s ook nog eens van 9 tot 5 werken (gemeentelijke taak), komen veel vragen inzake overlast overdag en na vijf uur bij de politie terecht. Het is voor veel inwoners onduidelijk bij welke handhaver hij moet zijn bij overlast.”

Zorg voor de jeugd
“De zorg voor de jeugd die ook nog weleens voor overlast zorgt, ligt weer voor een groot deel bij de jongerenwerkers. Zij doen belangrijk werk en tegelijk hebben ze te weinig uren om zich echt om de jeugd te bekommeren. Jongeren hebben in iedere wijk een JOP (jongeren opvang plek) nodig, daarmee beperk je al voor een groot deel overlast door de jeugd. In Harmelen is dit –na lang zoeken-  de Skatebord ‘hangplek’ tegenover Triaq en dat is gelukkig een groot succes.”

In de wijk
“In de wijk moeten we het dus vooral samen doen. De betrokkenheid van de inwoners bij een veilig Woerden kan niet genoeg gestimuleerd worden. D66 steunt dan ook de verdere invoering van Burgernet en initiatieven als het project Waaks van harte. Stop de verloedering en onveilige plekken en maak de inzet van politiemensen op straat mogelijk. Zorg voor een constructieve samenwerking tussen Jongerenwerkers, de BOA’s en de politie. We kunnen er met elkaar voor zorgen dat Woerden niet alleen een bruisende maar ook veilige stad is.”