Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 20 maart 2017

Groenendijk Bedrijfskleding en Boa Nova winnen Duurzaamheidsprijs 2017

winnaars duurzaamheidsprijs

Groenendijk Bedrijfskleding en Boa Nova Retail Group hebben de duurzaamheidsprijzen 2017 in de wacht gesleept. Boa Nova won de publieksprijs, en Groenendijk de juryprijs. Boa Nova produceert duurzame consumentenproducten voor de automotive-branche, zoals biologisch afbreekbare ruitenwisservloeistof en composteerbare tankhandschoenen. Groenendijk Bedrijfskleding investeert al jaren in een duurzame productieketen en vervult een voortrekkersrol in hun branche. Volgens de jury is Groenendijk daarmee een voorbeeld voor andere bedrijven in Woerden.

De prijzen zijn een initiatief van D66 Woerden, dat daarmee duurzaam opererende ondernemers in het zonnetje wil zetten. Juryvoorzitter Heerd Jan Hoogeveen: “Er waren zes uitstekende kandidaten aangedragen, dus zowel voor de jury als voor het publiek was het moeilijk om een keuze te maken. De inzet van Groenendijk gaat echt over de volle breedte van het bedrijf, dat gaf voor de jury de doorslag. Dat Boa Nova de publieksprijs wint is een terechte steun in de rug voor hen, want zij proberen met duurzame producten voet aan de grond te krijgen in een sector die daar traditioneel misschien niet veel aandacht voor heeft. Goed bezig dus!”

De prijzen, een door het Minkemacollege 3D-geprint Groen Hart, werden vrijdagavond tijdens een feestelijke bijeenkomst in Kasteel Woerden uitgereikt. Aansluitend vond de maandelijkse borrel plaats, die traditiegetrouw plaatsvindt op de 3e vrijdag van de maand.

De genomineerden:

Boa Nova Retail Group

Boa Nova ontwikkelt duurzame retailproducten voor benzinestations en automotive-gerelateerde bedrijven. Zo voorzien zij tankstations van gerecyclede bedrijfskleding, composteerbare tankhandschoenen gemaakt van distelolie, en biologisch afbreekbare ruitenwisservloeistof. De jury vindt het moedig dat Boa Nova Retail Group voet tussen de deur probeert te krijgen in een markt die traditioneel niet bekend staat om haar duurzaamheidsambities. Boa Nova Retail Group daagt op die manier de automotive sector uit om duurzaamheid niet alleen invulling te geven door ‘elektrisch rijden’, maar daarin verder te gaan.

Windmaalbedrijf De Windhond

Bij uitstek is ‘de molen’, als hèt markante gebouw in Woerden, een opvallende deelnemer aan de duurzaamheidsprijs. Een ondernemer die duurzaam opereert door gebruik te maken van windenergie en die dit doet op een authentieke en sociale manier. De Windhond doet veel met weinig en maakt dankbaar gebruik van de enthousiaste inzet van vrijwilligers. De jury merkt op dat de molen een belangrijke plek inneemt in de duurzame keten van ‘lokaal produceren’.

StoneCold Airconditioning

StoneCold Airconditioning doet duidelijk meer dan de bedrijfsnaam suggereert. Door bij woningen en bedrijfsgebouwen zonnepanelen en warmtepompinstallaties aan te brengen, helpen zij mee om in de gebouwde omgeving duurzaamheidsdoelen te bereiken. StoneCold Airconditioning weet daarbij goed aan te geven wat de exacte duurzaamheidswinst is. De jury waardeert de inzet van StoneCold Airconditioning op haar terrein, een belangrijke sector om duurzaamheidswinst in te boeken.

Groenendijk Bedrijfskleding

Groenendijk Bedrijfskleding investeert al jarenlang in duurzame producten en in duurzame productie. Groenendijk Bedrijfskleding betrekt de hele keten bij haar duurzaamheidsbeleid: van het inkopen van duurzaam geteelde katoen tot het inzamelen en recyclen van gebruikte bedrijfskleding. Hiermee zijn ze de weg ingeslagen om inhoud te geven aan een circulaire economie. Ook in de interne bedrijfsprocessen is het duurzaamheidsdenken doorgevoerd, tot en met samenwerking met OV-fiets in de buurt van de vestigingen. De jury constateert dat Groenendijk Bedrijfskleding de ingezette lijn nog verder wil intensiveren en de behaalde en te behalen resultaten scherp monitort door middel van de milieubarometer.

Verweij Houttechniek

Verweij Houttechniek is een bedrijf dat als geen ander begrijpt dat duurzaamheid loont, en dat mens, milieu en portemonnee (ofwel: People-Planet-Profit) heel goed tegelijk kunnen worden bediend. Maar liefst 1.600 zonnepanelen leveren energie, er zijn laadpalen voor personeel en klanten, maar ook in het productieproces zelf speelt duurzaamheid een rol en wordt geïnvesteerd in het creëren van een langere levensduur van de producten. De jury waardeert met name het feit dat Verweij Houttechniek met partners onderzoek doet naar nieuwe technieken daarvoor (in de ‘Growing Green coalitie’) en ook de keten erbij betrekt (BIM, Building Information Modelling)).

Snel Shared Logistics

Dat Snel Shared Logistics oog heeft voor duurzaamheid, blijkt wel uit het feit dat zij in 2010 de Lean & Green Award in ontvangst mochten nemen. In 2013 ontvingen zij het certificaat ‘Duurzaam op Weg’. Ook nu investeert Snel nog in duurzaamheid, en er is met name een aantal onderzoeken bezig of in voorbereiding, die veelbelovend zijn. Het gaat dan om investeringen in zonnepanelen en in elektrisch vervoer naar en in binnensteden, geweldige plannen. De jury waardeert tevens de plannen die Snel Shared Logistics aanbiedt voor medewerkers, op het gebied van fitness en fietsen.

Meer informatie over prijs is te vinden op http://duurzaamheidsprijswoerden.nl