Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 15 januari 2018

Ze doen maar wat!

Een veelgehoorde opmerking als je een willekeurige inwoner vraagt naar haar of zijn mening over de gemeentelijke organisatie. Ook in Woerden: de gemeente doet maar wat! Sinds een jaar of zeven triggert een dergelijke opmerking mij. Toen was één van de nu ruim 51.000 inwoners op komst, namelijk mijn oudste dochter.

En met het ouderschap kwam voor mij de behoefte aan binding met de stad waarin ik leef. Tot op dat moment vond ik het allemaal wel prima, zoals bij veel andere Woerdenaren het geval is. De meeste inwoners willen vooral dat alles om hen heen goed geregeld is en meer niet. Ze vertrouwen erop dat de gemeente de juiste beslissingen neemt. Zo liet ik mij slechts informeren door “het lokale sufferdje”. Nou ja, die werd wekelijks bezorgd en diende vervolgens vooral als vulling voor de blauwe kliko…

Zeven jaar geleden veranderde die houding. Toen kwamen de vragen: “Doen ze hier écht maar wat? Wordt er niet nagedacht over de toekomst van Woerden? Maakt niemand zich druk om de problemen waar we tegenaan lopen? Wil ik dat mijn dochter opgroeit in een gemeente waar niemand zich druk maakt om de kwaliteit van de samenleving?”

Voorzichtig kwam mijn transformatie van passieve naar betrokken inwoner op gang.

Het begon met het openslaan en geïnteresseerd lezen van de Woerdense Courant en al gauw meldde ik me aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van de gemeente. Gevolgd door de keuze om geen ‘ze-doen-maar-wat-inwoner’ te worden. De problemen waar de lokale politiek besluiten over neemt, daar vind ik ook iets van. Dus niet alleen mopperen vanaf de zijlijn, maar meedenken en een bijdrage leveren.

En als u mij tegenkomt en zegt: ‘ze doen maar wat!’, zal ik vragen hoe u denkt dat het beter kan.

Van het een kwam het ander: binnen korte tijd was ik actief lid van D66 Woerden. D66 geeft iedereen de vrijheid om zelf keuzes te kunnen maken. Dat vind ik belangrijk en gun ik iedereen. Zelf keuzes maken draagt bij aan vrijheid en ontwikkeling voor inwoners én ondernemers. En inwoners die dat niet op eigen kracht kunnen, moeten door de overheid geholpen worden.

Sinds 2014 ben ik gemeenteraadslid namens D66. Dat doe ik met veel plezier en gedrevenheid. Door daarnaast te werken in Woerden, als vrijwilliger maatschappelijk actief te zijn én samen met mijn gezin de stad en onze dorpen te ontdekken, sta ik midden in de lokale samenleving. Zo kan ik mijn voelsprieten goed gebruiken om voor u en mijzelf de juiste keuzes voor de toekomst van Woerden te maken.

En als u mij tegenkomt en zegt: ‘ze doen maar wat!’, zal ik vragen hoe u denkt dat het beter kan. Daar kunnen ‘ze’ dan iets mee doen en wordt Woerden nog mooier!

 

Saskia van Megen