Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 2 februari 2018

Duurzaamheid, een samenspel tussen rijk, gemeente en jezelf

Toen ik in mei 2017 raadslid werd, nam ik de portefeuilles van mijn voorganger over, waaronder het onderwerp duurzaamheid. Voor D66 een belangrijk onderwerp waar we ambitieuze doelstellingen hebben. Zo sprak de raad in 2014 op ons initiatief uit dat Woerden in 2030 een klimaatneutrale gemeente moet zijn.

Duurzaam? Ik?
Wie een jaar of 8 geleden had gezegd dat ik in 2018 voor D66 ‘woordvoerder duurzaamheid’ zou zijn, zou nooit meer serieus zijn genomen. In mijn woning stond 1 prullenbak waar alles in ging, ook glas en gft-afval bijvoorbeeld. En als een lokale school niet eens per maand het oud papier had opgehaald, zou het papier daar waarschijnlijk ook in beland zijn. Mijn verwarming ging ’s ochtends vroeg automatisch aan zodat de badkamer lekker warm was als ik wilde douchen. Voor dat kwartiertje warmte stond de verwarming 2 uur volop te loeien. En die verwarmde niet alleen de badkamer, maar de hele woning. Gelukkig was die niet zo groot…

Bewustwording
In de jaren daarna is een hoop veranderd. Bij mezelf, maar ook in de maatschappij. We horen meer over duurzaamheid, over maatregelen die je kan nemen en we worden ons er meer van bewust. Hier ligt een rol voor zowel de landelijke overheid, de lokale politiek als vooral voor de inwoners zelf. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld het scheiden van afval. Het rijk legt gemeentes een doelstelling op om meer afval gescheiden aan te bieden, de gemeente zoekt een manier om dit te stimuleren en de inwoners gaan er mee aan de slag. En de eerste resultaten zien er positief uit.

Afvalscheiding
Ook bij mijzelf heeft dat zijn uitwerking gehad. Inmiddels wordt bij mij niet alleen papier gescheiden, maar ook gft-afval, PMD, glas en textiel. Grofvuil maak ik niet net zo lang klein zodat het in een vuilniszak past, maar gaat naar de milieustraat. En hoeveel moeite is het nou om even je glas mee te nemen als je toch langs de glasbak komt. En ook word ik geholpen door een actieve VvE die ervoor heeft gezorgd dat we ook als bewoners van hoogbouw gft-afval kunnen scheiden. Dat zouden meer VvE’s moeten doen.

Maar de grootste beloning voor een duurzaam leven die we kunnen krijgen is de gezonde, groene en veilige samenleving die we daarvoor terugkrijgen.

Regelgeving
Het afvalbeleid is een goed voorbeeld van hoe landelijke regels gemeenten en inwoners kunnen stimuleren duurzamer te leven. Zo kunnen we elkaar versterken. Als we in 2030 klimaatneutraal willen zijn, zou je eigenlijk benzineauto’s uit de stad moeten weren. In sommige (binnen)steden gebeurt iets soortgelijks al. Maar zou het niet helpen als we landelijk benzineauto’s aanpakken. In Noorwegen is een verbod per 2025 al aangekondigd en was in 2016 24% van de verkochte auto’s elektrisch. In Nederland is het nog niet zover, maar volgens het regeerakkoord wordt ernaar gestreefd. Mocht het zover zijn, maar ook al eerder, moeten we dit als Woerden faciliteren met bijvoorbeeld meer laadpalen.

Duurzaam! Ik!
Door bewustwording, en regelgeving kan iedereen duurzamer leven. D66 Woerden wil dat de gemeente dat stimuleert. Soms met regelgeving, soms met het creëren van bewustwording en soms door middel van beloning. Van dat laatste is bijvoorbeeld het huidige afvalbeleid een goed voorbeeld. Maar bijvoorbeeld ook het vergroenen van tuinen en groene daken zou je kunnen belonen. Want mensen onderschatten de impact van regenwater op het riool nog wel eens. Maar de grootste beloning voor een duurzaam leven die we kunnen krijgen is de gezonde, groene en veilige samenleving die we daarvoor terugkrijgen. Wie 8 jaar geleden had gezegd dat ik het kan, had ik niet geloofd. Maar het blijkt helemaal niet zo moeilijk. En als ik het kan, dan kan iedereen die bijdrage leveren. Op deze manier kunnen we de ambitie halen, namelijk in 2030 een klimaatneutrale gemeente zijn.

Tom Boersma,

Gemeenteraadslid en kandidaat op plaats 2 voor D66