Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 5 februari 2018

Een duurzaam thuis

Afgelopen zomer zijn Patricia en ik verhuisd van IJsselstein naar Woerden. Onze kinderen waren op kamers gaan wonen, en we waren op zoek naar een nieuwe start: een plek om samen oud te worden, een nieuw duurzaam thuis. En zo kwamen we in Woerden: een gezellige, superleuke, bruisende stad, midden in het land, met goede voorzieningen en openbaar vervoer. Bovendien woonden goede vrienden al jaren in Woerden. De keuze was dus heel gemakkelijk.

We kwamen van een nieuwbouwhuis en gingen naar een huis uit 1935, hier in Woerden. Onze vorige woning had zonnepanelen op het dak, en nu kwamen we in een ongeïsoleerd huis met een torenhoge energierekening. Nu vind ik het heel belangrijk om mijn leven zo duurzaam mogelijk in te richten. Reizen met de trein, en een auto met een stekker. Eigen energie opwekken. Zo weinig mogelijk afval. Tsja, daar stond onze nieuwe woning nog een eind vanaf.

We hebben toen voor onszelf een ambitie geformuleerd. We maken van ons huis uit 1935 een Nul-op-de-Meter-woning! Nou, dat hebben we geweten. Heel veel uren achter Google om uit te zoeken hoe dat aan te pakken. We kwamen er ook achter dat niet iedereen even enthousiast was over ons plan. Zo zei een architect tegen ons: “Als u dat wilt, kunt u het huis beter afbreken!”

We hebben toen voor onszelf een ambitie geformuleerd. We maken van ons huis uit 1935 een Nul-op-de-Meter-woning!

Uiteindelijk is het een kwestie van gewoon beginnen. We kwamen er achter dat er allerlei hulp beschikbaar is. Zo heeft de gemeente Woerden een duurzaamheidslening om grote investeringen in energiebesparing te financieren. En ook de nationale overheid heeft die mogelijkheid. Het kost allemaal best veel geld, maar dat verdien je ook terug. Inmiddels werken de eerste 20 zonnepanelen. En zijn er vier gaten geboord van 65 meter diep voor een warmtepomp die werkt op aardwarmte. Tsjonge wat was dat een toestand! Nooit geweten dat een tuin zo modderig kon worden! Binnenkort beginnen we met het bouwen van een soort ‘binnenjas’ in het huis, waardoor het beter geïsoleerd wordt dan veel nieuwbouwhuizen. We hebben straks ook geen gas meer nodig, en rijden elektrisch op eigen stroom.

Woerden wordt zo een duurzaam thuis in twee betekenissen. Woerden als duurzaam thuis, en ons huis als een duurzaam thuis. Met D66 wil ik me graag inzetten om van Woerden een van de voorlopers in duurzaamheid te worden. Niet omdat iedereen het zo grondig moet doen als ik, maar omdat het gewoon een sport is om met de stad op een zo slim mogelijke manier zo duurzaam en zuinig mogelijk te zijn. D66: voor een duurzaam Woerden!

Chris Tils,

kandidaat op plaats 6 voor D66 Woerden