Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 5 juni 2018

D66 en de nieuwe coalitie

Saskia ondertekent het coalitieakkoord

Dinsdag 5 juni presenteerden de 4 onderhandelende partijen, waaronder D66 Woerden hun coalitieakkoord: Duurzaam en daadkrachtig, middenin de samenleving.

Dit coalitieakkoord is het resultaat van 2 maanden intensief onderhandelen. Voor de fractie van D66 Woerden is dat primair gedaan door Saskia van Megen, onze fractievoorzitter, ondersteund door adviseur George Becht en de andere fractieleden: Tom Boersma en Birgitte van Hoesel. Voor D66 was het een bijzondere situatie. In eerste instantie gaf de verkiezingsuitslag (we verloren 2 zetels), natuurlijk geen aanleiding om initiatief te nemen bij de coalitiebesprekingen.

Aanvankelijk waren we dan ook niet betrokken bij de eerste fase; informateur Martijn Vroom adviseerde eerst het CDA, CU-SGP en de VVD te laten uitzoeken of zij samen door een bestuurlijke deur konden, om vervolgens de benodigde vierde partij te zoeken. Opmerkelijk genoeg leidde dat enkele dagen later tot de mededeling dat er sprake was van ‘gebrek aan vertrouwen’ en dat de VVD besloot zich terug te trekken uit de coalitieformatie. Daarna zochten CDA en CU-SGP samen met de informateur naar de twee partijen waarmee inhoudelijk de beste match gevormd zou kunnen worden. Dat bleken LijstvanderDoes en D66 Woerden te zijn, waarna we toch weer onderdeel uitmaakten van de coalitievorming.

En gelukkig maar. Politieke partijen zijn er in de kern om verantwoordelijkheid te dragen, niet om oppositie te voeren en D66 is altijd een partij geweest – en wil dat ook zijn – die op basis van creativiteit en constructiviteit vooruit kijkt en partijen bij elkaar probeert te brengen. Dat betekent natuurlijk niet dat we zelf geen randvoorwaarden hadden, in tegendeel. We hebben op 29 november 2017 ons verkiezingsprogramma vastgesteld en net als voor de andere partijen was het voor ons van belang dat we in staat zouden zijn daarvan voldoende te realiseren. Naar de mening van de onderhandelaars zijn we daar meer dan goed in geslaagd, maar niet alleen volgens hen:

Op woensdag 30 mei hebben we een speciale AAV (ledenvergadering) georganiseerd, waar de aanwezige leden kennis konden nemen van het concept-coalitieakkoord. Vervolgens werd gestemd over het advies van de AAV aan de fractie: positief of negatief. Met een uitslag van maar liefst 92% positief krijgt de fractie ook van de vereniging alle steun om de komende vier jaar samen met de andere coalitiepartijen te werken aan de realisatie van het coalitieakkoord, dat de naam: Duurzaam en daadkrachtig, middenin de samenleving heeft gekregen. Wat meteen al duidelijk maakt dat duurzaamheid in dit programma een kernrol speelt.

Het coalitieakkoord kan je hier vinden om het eens rustig door te lezen.

Het gezamenlijke persbericht van de coalitiepartijen vind je hier en

de tekst van Saskia vanmiddag bij de persconferentie vind je hier.

We nodigen je van harte uit voor de maandelijkse borrel op 15 juni a.s., vanaf 20:30 uur in ’t Bierhuys in Woerden. Dan kunnen we eventuele vragen beantwoorden, napraten over het afgelopen verkiezingsjaar en vooruitkijken naar de komende vier jaar!

Marco Frijlink, voorzitter