Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 24 maart 2021

D66 roept op tot meer transparante weergave van verkiezingsuitslagen

Vorige week zijn verkiezingen gehouden voor de Tweede Kamer. De gemeente Woerden heeft deze uitslagen tot in detail gedeeld via haar website. Dat kan beter volgens de fractie van D66 en daarom stelt fractievoorzitter Saskia van Altena morgenavond vragen in de raadsvergadering. Aanleiding was een bericht op twitter waar melding werd gemaakt van “uitslagensoep”. Daarop besloot Van Altena nader onderzoek te doen.

De uitslagen zijn bij de gemeente Woerden gelukkig goed vindbaar op hun website. Dit zijn ingescande formulieren die in PDF-formaat beschikbaar worden gesteld. Van sommige stembureaus zijn de uitslagen ‘op z’n kop’ gepubliceerd, hier wordt blijkbaar geen controle op gedaan. In andere gemeentes worden verschillende methodes toegepast, soms in tabelvorm, soms grafisch. Ook wordt er op een aantal sites vergeleken met eerdere uitslagen. En er zijn gemeentes waar de uitslagen nauwelijks terug te vinden zijn.

Saskia van Altena benadrukt het belang van een heldere communicatie: “Het is voor de inwoners van belang om te zien wat hun stem heeft opgeleverd. Dat draagt bij aan het vertrouwen in de verkiezingen en verhoogt ook de opkomst.”

Door de data centraal en op gelijke wijze beschikbaar te maken, kunnen inwoners, organisaties en ook politieke partijen analyses maken over de verkiezingen. “We gaan iedere vier jaar, vier keer naar de stembus, dus kan een gelijk registratiesysteem de efficiency voor de overheid én alle geïnteresseerden mogelijk verhogen.” besluit Van Altena.

De vragen worden  besproken en ingediend tijdens de raadsvergadering.